توضیحات شرکت راسپینا فراگستر (نرم افزار پارسیتا) در این خصوص



HIX

 

 

Health Information Exchange (HIX)

 

مقدمه

در شهریور سال 93 جلسه ای با حضور شرکت های نرم افزاری تولید کننده نرم افزار مدیریت داروخانه ، از جمله شرکت راسپینا فراگستر در محل سازمان غذا و دارو و با حضور و مدیریت سرکار خانم دکتر سلیمانی (دبير كميته كشوري تجويز و مصرف دارو) برگزار گردید که موضوع آن جلسه " نسخه الکترونیک " بود . شاید بتوان این جلسه را سرآغاز HIX  دانست، چرا که نظر سازمان بر ایجاد سامانه ای بود که بتواند تراکنش های مربوط به دارو را در قالب نسخه و فروش آزاد، از زمان ثبت نسخه تا پیچیده شدن آن در بر بگیرد. اما با توجه به اینکه مسائل کلیدی لحاظ نشده و دقیقا چارچوب طرح نیز مشخص نبود، استقبال و پیگیری خاصی در این خصوص از سوی شرکت های مختلف انجام نشد. اما بعد از گذشت بیش از 8 ماه و در تاریخ 1394/03/09 جلسه دیگری در سازمان برگزار شد و طرح HIX  به صورت رسمی معرفی گردید. متن زیر پاسخ به پرسش هایی ست که از مدیر فروش و مدیر پشتیبانی شرکت سوال شده و آنان به این سوالات پاسخ داده اند. سعی شده است پرسش و پاسخ ها خلاصه و به ساده ترین شکل ممکن ارائه شود .

HIX چیست ؟

کلمه HIX  مخفف Health Information Exchange  می باشد که به مفهوم " سامانه یکپارچه تبادل اطلاعات سلامت " است .

این سامانه به گونه ای طراحی شده است که تمام اطلاعات مرتبط با گردش دارو را در بر می گیرد ... از ثبت نسخه توسط پزشک ، نسخه پیچی توسط داروخانه ، فروش دارو توسط شرکت پخش و اطلاعات مورد نیاز سازمان های بیمه گر  ... همه و همه  در این سیستم لحاظ شده اند . بنابراین می توان آن را یک ترمینال تعریف کرد که هر تراکنشی مرتبط با دارو، ابتدا اطلاعاتش وارد این ترمینال شده و از این طریق به محل مناسب ارسال می شود .

زمانبندی و شرایط اجرا
 

فاز نخست این سامانه که مقرر شده  در داروخانه ها اجرایی گردد شامل ارسال اطلاعات نسخه است ، که از داروخانه به HIX  انجام می گردد. در تاریخ 1394/12/01 شرکت راسپینا فراگستر تولید کننده نرم افزار مدیریت داروخانه که اتصال کامل به سامانه تبادل اطلاعات سلامت را در استان کرمان بر قرار نموده است.

در ادامه، شرکت راسپینا فراگستر و شرکت مجری HIX  (شرکت آوای فناوری الکترونیک سلامت ) همچنان به همکاری ادامه داده و توسعه بیشتر را در دستور کار قراردادند پس از انجام موفقیت آمیز این بخش از کار، نظر بر آن است که طی چند روز آینده و پس از اجرای کامل تغییرات و اصلاحات در سامانه HIX  در کلیه داروخانه های سطح کشور عملی خواهد شد. 


 حفظ اسرار و محرمانگی اطلاعات
 

همانطور که برخی از داروخانه ها در خصوص سامانه TTMS  سازمان امور مالیاتی دچار شک و تردید بودند و تصور می کردند اعلام ارتباط با سامانه مالیاتی به معنی افشای اطلاعات داروخانه می باشد، ممکن است باز هم چنین تصوراتی ایجاد شود که در این خصوص لازم است توضیحاتی ارائه شود :

سامانه امور مالیاتی نیاز به یک خروجی دارد که در نرم افزارهای شرکت به عنوان یک گزارش ایجاد شده است و درست مانند خروجی های سازمانهای بیمه گر (NOS) در یک زمان مشخص  (هر سه ماه یکبار) خروجی ایجاد و ارسال می گردد . بنابراین هیچ ارتباط مستقیمی بین سازمان امور مالیاتی و نرم افزار شرکت وجود نداشته و ندارد . اما متاسفانه شایعاتی از سوی برخی افراد سودجو مطرح  شد که باعث تشویش اذهان داروخانه داران محترم شد .


حال در سیستم HIX  نیز همان شرایط پابرجاست و اطلاعات و اسرار داروخانه افشا نخواهد شد. یک گزینه در اختیار مدیر سیستم قرار خواهد گرفت که اجازه ارسال یا عدم ارسال اطلاعات به  HIX  را صادر می کند . با صدور مجوز ارسال اطلاعات، تنها اطلاعات نسخه ، شامل مشخصات بیمار و پزشک و اقلام نسخه و سهم سازمان و ... از طریق وب به سیستم ارسال می گردد و این تقریبا همان چیزی ست که در گزارش  NOS  به سازمانهای بیمه گر ارسال می شود . اما تفاوت در اینجاست که با اجرای کامل آن سیستم وزارت بهداشت در نگاه ماکرو می تواند با استناد به گزارشات استخراج شده در سطح کشور تصمیمات مدیریتی بهتری داشته باشد

شرایط عملکرد سرویس در زمان  قطع اینترنت

نحوه طراحی سیستم به گونه ای است که نیازی به ارسال لحظه ای اطلاعات نیست و می توان اطلاعات را در زمان های دیگر نیز به صورت تجمیعی ارسال کرد . بنابراین  پس از درج هر سند ، سیستم شرایط ارتباط با اینترنت را بررسی کرده و در صورت وجود ارتباط ، ارسال اطلاعات انجام می گردد . از این رو  قطع و یا کندی اینترنت هیچ مشکلی در روند کار عادی داروخانه ایجاد نمی کند

ارتباط با سامانه HIX  چه مزیتی برای داروخانه دارد
 

طبیعتا هر پروژه ای در ابتدا مشکلاتی را خواهد داشت اما طبق بررسی ها و صحبت های انجام شده با مسئولین ذیربط پیشنهاد شده است که داروخانه هایی که از این سامانه استفاده می کنند بتوانند حق مکانیزاسیون و یا حتی حق فنی و...  را از بیماران دریافت نمایند ، که البته  سایرین این امکان را نداشته باشند. به هر حال پس از اجرایی شدن سیستم بیمه ها دیگر نیازی به دریافت تاییدیه اینترنتی ، ارسال NOS  و ... نیز نخواهد بود و همین موارد به تنهایی جذابیت لازم را برای استفاده از سیستم ایجاد خواهد کرد

شرکتهای رقیب و تبلیغات

برخی شرکتهای نرم افزاری اقدام به تبلیغات اینترنتی و پیامکی نموده اند و مدعی شده اند نرم افزارشان به صورت کامل با سامانه HIX  مرتبط است ، که در این زمینه توصیه می شود حتما تحقیقات کاملی نمایند و از آن اطمینان حاصل کنن . البته مقرر شده  سازمان غذا و دارو اطلاعات شرکت هایی که استانداردهای HIX  را پیاده سازی نموده اند را در سایت خود قراردهد و در توضیحات آن یک گواهینامه  با مشخصات شرکت تولید کننده نرم افزار و بخش های اجرا شده HIX  را قرار دهد ... پس امیدواریم که هر چه سریعتر این بخش از سامانه نیز  اجرایی شده و بر اساس آن ، تنها شرکت هایی که استانداردها را رعایت نموده اند و دارای توانایی فنی مناسب در این زمینه هستند مشخص شوند . . قطعا با این کار تبلیغات بی پایه و اساس برخی سودجویان مشخص خواهد شد .